Over de Eendracht

Geschiedenis


Omstreeks 1900 vinden we op het Sluitersveld, in de Krommendijk en omstreken een situatie die niet veel verschilde van industriesteden als Enschede, Goor en Hengelo. De verdiensten waren gering, de werktijden lang en de woonomstandigheden ongunstig. De mensen leidden een moeilijk bestaan en men trachtte de beslommeringen en zorgen te vergeten door drankgebruik, hetgeen nogal eens aanleiding was tot fikse vechtpartijen.

1922

De oprichting van de muziekvereniging De Eendracht in 1902 bracht een opvallende verandering met zich mee. Men kreeg de indruk dat de muziek een gunstige invloed uitoefende op het sociale en culturele leven. Oud-Sluitersvelders spraken zelfs van het begin der civilisatie. Drankmisbruik en vechtpartijen werden minder, en over het algemeen viel een opleving te bespeuren.

1927

De eerste jaren groeide De Eendracht langzaam uit tot een volwassen vereniging, en in 1927 kon met 41 leden het 25-jarig bestaan gevierd worden. De jaren die daarop volgden verliepen minder voorspoedig. Door de economische crisis, een bestuurscrisis, afsplitsing van een aantal leden en de Tweede Wereldoorlog, daalt het ledental tot 34, en worden de repetities zo slecht bezocht, dat er twijfels bestaan over de toekomst van de vereniging.

Gelukkig bloeit de vereniging na de oorlog weer op, zodat in 1952 het 50-jarig bestaan gevierd kan worden. De jaren 50 verlopen voorspoedig voor De Eendracht. In 1954 wordt de drumband opgericht, en in 1955 treedt De Eendracht voor het eerst op in uniform. De Eendracht blijft in de jaren daarna doorgroeien, zowel kwantitatief als kwalitatief. Onder leiding van dirigent Langefeld wordt op 16 november 1963 met veel succes deelgenomen aan het concours in Aalsmeer. Na 14 jaar in de vaandelafdeling lukte het eindelijk om de federatievlag te veroveren. Het spreekt voor zich dat er 's avonds en de volgende dag volop gefeest werd.

1962

In 1967 wordt de directie van het orkest overgenomen door de heer Leus. De heer Leus nam de dirigeerstok over van dirigent Langefeld die het orkest 8 jaar geleid heeft, en onder wiens leiding gereisd werd naar Duitsland en Denemarken. De heer Leus was enkele jaren eerder begonnen met het opleiden van de jeugd. In die tijd werd er ook begonnen met het gezamenlijk laten spelen van de leerlingen, wat het eerste jeugdorkest opleverde. Het jeugdorkest is sindsdien een goede kweekvijver van jong-ervaren muzikanten voor het "groot orkest".

Onder 'Meneer Leus' werd er een aantal keren met succes deelgenomen aan verschillende concoursen. Ook privé had de heer Leus een zeer warme belangstelling voor de vereniging, en nog steeds valt zijn naam regelmatig wanneer er herinneringen worden opgehaald. Ook toen zijn gezondheid in de jaren tachtig minder werd, bleef hij op de hoogte van wat er speelde, en zijn oordeel werd nog jaren door het bestuur op waarde geschat.

Sinds 1992 wordt het orkest geleid door Gerard Grobben, een musicus uit eigen gelederen. De jaren negentig staan voor een groot deel in het teken van het komende 100-jarig jubileum. Dat wordt uiteindelijk gevierd met een jaar vol met extra activiteiten, dat wordt afgesloten met een grandioos jubileum weekeinde, dat onder andere bestond uit een receptie, kindermiddag, concert, frühschoppen en een feestavond voor de leden. Tijdens dit weekeinde werd ook het nieuwe uniform gepresenteerd, zoals op de hoofdpagina op de groepsfoto te zien is. Als klap op de vuurpijl werd tijdens het voorjaarsconcert van 2003 door Burgemeester Knip als blijk van waardering de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan voorzitter Ben Meijer.

Tijdens de jaarvergadering van 2004 werd besloten om meer aandacht te besteden aan het muzikale niveau. Om de lat niet direct te hoog te leggen, is besloten om niet direct op concours te gaan, maar eerst op een festival te spelen. In het najaar nam De Eendracht deel aan het BAAM-festival in Amsterdam. De juryrapporten waren lovend, en De Eendracht behaalde een tweede plaats.

Een jaar later werd dan toch de grote stap gezet, ondanks slechte ervaringen tijdens de laatste deelnames ging De Eendracht weer op concours. In verband met de gewijzigde indeling van de KNFm kwam De Eendracht uit in de derde afdeling. Om goed voor de dag te komen werden extra repetities en zelfs een repetitieweekeinde georganiseerd. Vooral tijdens het weekeinde werd er hard gewerkt aan muzikaliteit, maar zeker ook aan teambuilding. Het harde werken werd goed beloond, in het Zaantheater in Zaandam werden door de jury 83 punten toegekend, in het oude systeem goed voor een zeer stevige eerste prijs, het doel dat vrijwel elke vereniging zich stelt bij een concoursgang.

Concours 2005

Na terugkomst in Almelo werd de geslaagde concoursdag besloten met een gezamelijke maaltijd en goed gevulde glazen. U leest het, De Eendracht leeft voort als een vereniging, waar gezelligheid belangrijk is, maar muziek voorop staat!

Wilt u alles weten over de geschiedenis van De Eendracht? Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan is een uitgebreid jubileumboek samengesteld. Hiervan zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Meer informatie over het jubileumboek kunt u krijgen door een mail te sturen via de link 'Mail Ons!' onderaan de pagina.

Muziekvereniging de Eendracht Almelo -

Ontworpen door H. Meijer, onderhouden door Gerben Penterman en gehost door Spin in het Web